Poľskí farmári ukončili blokádu na hraniciach s Ukrajinou

25.12.2023 Celý región

Kyjev/Varšava 24. decembra (TASR) - Poľskí farmári ukončili blokádu hraničného priechodu s Ukrajinou Medyka-Šehyni a prejazd kamiónov sa postupne obnovil. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na správu ukrajinskej pohraničnej stráže.

"Kamiónová preprava sa obnovila - poľskí farmári svoju blokádu pred hraničným priechodom Medyka-Šehyni ukončili," oznámila pohraničná stráž na sociálnej sieti Telegram. Citovala predstaviteľa poľskej pohraničnej stráže, ktorý uviedol, že farmári ukončili protest o 8.30 h SEČ.

Poľskí farmári už v sobotu (23. 12.) oznámili, že od nedele blokádu na hraniciach s Ukrajinou pozastavia. Kamionisti však v tej svojej na ďalších troch hraničných priechodoch budú pokračovať aj počas vianočných sviatkov.

Poľskí prepravcovia blokujú niekoľko hraničných priechodov s Ukrajinou od 6. novembra. Od Európskej únie požadujú, aby opätovne zaviedla systém, podľa ktorého ukrajinské spoločnosti potrebujú na činnosť v Európskej únii povolenia. Neskôr sa k nim pridali farmári, ktorí od vlády žiadajú dotácie na kukuricu, keďže jej cena v dôsledku dovozu z Ukrajiny klesla, ako aj nezvyšovanie daní v budúcom roku.
 

Vyberte región